Femeile din Republica Moldova și-au apărat cu succes drepturile sale reproductive

Proiectul Asociației ProFamilia de amplasare a monumentului „Memorialul Copilului Nenăscut” într-un spațiu public a monumentului „Memorialul Copilului Nenăscut” a picat până la urmă.

Monumentul, care reprezenta în sine stigmatizarea și condamnarea simbolică a femeilor care au apelat la servicii de întrerupere a sarcinilor nedorite, se propunea a fi amplasat într-un spațiu public și anume în fața unui spital de stat.

Organizațiile societății civile, inclusiv CIDSR, au adresat o scrisoare Ministerului Sănătății (vezi aici), iar un grup de femei reprezentînd acestea – și Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în care au solicitat adoptarea unei poziții ferme în privința descurajării inițiativei de amplasare a monumentului „Memorialul Copilului Nenăscut” într-un spațiu public.

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a decis în unanimitate, că imaginea monumentului „Memorialul Copilului Nenascut” reprezintă о expresie de hărțuire a femeii pe criteriu de sex, după cum este definit în Art. 1, 2, 3, din Legea nr. 121 privind asigurarea egalității (vezi Decizia din 28.09.2015 în cauza 286/15).

Ne bucură faptul, că Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive a participat la aceste sesizări  în privința intimidării femeilor în exercitarea dreptului la alegere și dispunerii de propriul corp, contribuind în acest mod la respectarea în continuare a prevederilor legale, ce protejează drepturile reproductive ale femeilor din Republica Moldova, fără ca acestea să fie stigmatizate și rușinate de exercitarea acestor drepturi.

Atasate sunt:

  1. Scrisoarea de sesizare în privința intimidării femeilor în exercitarea dreptului la alegere și dispunerii de propriul corp
  2. Decizia Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității din 28.09.2015 în cauza 286/15