Avortul medicamentos (AM)

Pills 1Informație utilă despre avortul medicamentos

În cazul unei sarcini nedorite, ori pe care nu o puteți păstra din diverse motive aveți nevoie de o consultație a unui medic ginecolog, care vă va ajuta să primiți răspuns la întrebările care vă macină.

În Republica Moldova avortul este permis prin lege. Fiecare femeie care efectuează întreruperea sarcinii trebuie să fie informată corespunzător și este liberă să-și aleagă metoda de întrerupere a sarcinii și metoda de anestezie, în baza informației oferite în timpul consilierii.

Ce presupune avortul în condiții de siguranță?

Avortul este o procedură medicală sigură atunci când este efectuat de către un personal medical calificat, cu echipament corespunzător, printr-o metodă corectă și cu respectarea standardelor sanitare.

Pentru avortul în primul trimestru de sarcină se recomandă aspirarea vacuum manuală sau electrică și avortul medicamentos.

Metoda preferabilă până la 9 săptămână de sarcină este cea medicamentoasă, iar din cele chirurgicale este recomandată dilatarea colului uterin și evacuarea produsului de concepție cu utilizarea vacuum-aspirației.

Ce este avortul medicamentos?

Este o metodă nechirurgicală de întrerupere a sarcinii nedorite, recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ca fiind eficientă şi fără de riscuri.   Avortul medicamentos este procedura prin care se folosesc pastile pentru întreruperea sarcinii confirmate și se poate realiza într-o unitate medicala cat si la domiciliu.

Eficacitatea metodei constituie în mediu 95-98% şi depinde de regimul corect de administrare a pastilelor pentru avortul medicamentos şi de termenul sarcinii.

Cum acţionează avortul medicamentos?

Această metodă constă din două etape: la prima etapă se administrează pastilele pentru sarcina nedorita, ce împiedică dezvoltării oului fetal, la cea de a două – se administrează preparatul, ce provoacă contractarea uterului şi expulsia de sine stătătoare a sarcinii.

Cât de rapid va avea loc ?

După luarea preparatelor etapei II, in 4-6 ore majoritatea femeilor  vor expulza sarcna nedorită.

Regimul de administrare a preparatelor în cazul unui avort medicamentos

În prima zi, în timpul vizitei la medic, se administrează primul preparat, peste 1-3 zile e necesar de a administra al doilea preparat (în clinică sau acasă, la alegerea femeii). După 2 săptămâni femeia poate vizita medicul pentru evaluarea stării şi constatarea lipsei sarcinii, dar aceasta nu este obligatoriu.

Efectele secundare care pot aparea

Efectele avortul medicamentosÎn unele cazuri se pot dezvolta: greaţă, vomă, dureri de cap, ameţeală, diaree, slăbiciune, febră, frison – toate acestea sunt de scurtă durată, trec de sine stătător şi nu necesită tratament special.

Simptomele ce pot fi aşteptate după administrarea preparatelor pentru avortul medicamentos

  • Crampele în josul abdomenului, asemănătoare cu cele menstruale. Durerile pot fi reduse, administrând preparate antiinflamatoare precum Ibuprufenul.
  • Eliminarea sacului gestațional se asociază cu o hemoragie gen mentsruală, care uneori poate fi mai abundentă.
  • Eliminările sanguinolente moderate, neînsemnate pot dura de la câteva zile până la1-3 săptămâni sau chiar până la următoarea menstruaţie.

Ce complicaţii pot să apară?

Complicaţiile sunt destul de rare şi pot include: sarcina continuă, avortul incomplet, hemoragia abundentă.

Ce se întâmplă în cazul continuării sarcinii sau avortului incomplet?

În cazul unei sarcini continue sau al avortului incomplet femeii i se oferă o doză suplimentară de pastile sau completarea avortului prin aspirarea vacuum manuală, la decizia ei.

Avantajele avortului medicamentos:

  • Evitarea intervenţiei chirurgicale şi a anesteziei;
  • Riscuri mult mai mici de complicaţii infecţioase, comparativ cu avortul chirurgical;
  • Este o metodă mai “naturală” de întrerupere a sarcinii;
  • Este o metodă mai confidenţială şi confortabilă.

Femeile POT apela la avort medicamentos dacă:

  • Alăptează
  • Au miom uterin sau alte probleme ginecologice
  • Au avut nasteri (una sau mai multe)
  • Sunt la prima sarcină
  • Au avut operatie cezariană
  • Sunt minore sau mai în vârstă
  • Etc

Cine NU poate folosi avortul medicamentos pentru întreruperea sarcinii?

Femeile cu:

  • sarcina extrauterină sau suspiciune la ea;
  • sterilet intrauterin (trebuie extras în prealabil);
  • insuficienţă suprarenală;
  • coagulopatii sau cu terapie anticoagulantă;
  • terapie cu preparate steroide;
  • reacţie alergică la preparate;

Peste cât timp după un avort medicamentos o femeie poate să devină gravidă din nou şi când va avea un ciclu menstrual normal?

Avortul medicamentos nu are o influenţă negativă atât asupra capacităţii femeii de a deveni gravidă cât şi asupra sănătăţii ei în general. Sarcina dupa avortul medicamentos poate surveni peste 10-11 zile după procedură, de aceea e bine să ia o decizie despre contracepţie deja la prima vizită la medic.

Menstruatia dupa avortul medicamentos va începe ca de obicei, sau cu 2 săptămâni mai târziu.

Administrarea repetată a acestei metode ar putea avea vre-o influență nefavorabilă asupra organismului?

Conform studiilor, utilizarea repetată a avortului medicamentos nu are nici o influență nefavorabilă asupra sănătății fizice sau psihice a femeii,  indiferent dacă este folosit o dată sau de mai multe ori.

Unde se poate face avortul medicamentos

Vină la noi, sau alege instituția, care dispune de personal competent în avortul medicamentos și vă este prietenos, accesând linkul Centrele-model.