Proiectul “Cresterea calitatii serviciilor de avort integrate in cadrul serviciilor de sanatate reproductive in Transnistria” SAAF

La inceputul acestui an in cadrul Centrului de Instruire in Domeniul Sanatatii Reproductive a demarat proiectul “Cresterea calitatii serviciilor de avort integrate in cadrul serviciilor de sanatate reproductive in Transnistria”.

Proiectul este finantat de catre SAAF (Fondul de Actiuni pentru Avortul in Siguranta) si sustinut de catre Ministerul Sanatatii din Transnistria, biroul OMS din Moldova si cel European si urmeaza sa se desfasoare in perioada 01 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2016.

Scopul: Imbunatatirea calitatii serviciilor de avort si alinierea lor cu recomandarile OMS in regiunea Transnistria

Obiectivele proiectului:

  • Imbunatatirea calitatii serviciilor de avort si alinierea lor cu recomandarile OMS in Centrul de sanatate a reproducerii din Tiraspol (acesta urmind sa serveasca drept model pentru alte centre reproductive din Transnistria).
  • Institutionalizarea conceptului de avort in siguranta in Transnistria.
    Imbunatatirea calitatii serviciilor de avort in alte sapte centre de sanatate reproducticva existente din Transnistria in conformitate cu recomandarile OMS.
  • Cresterea nivelului de informare a populatiei cu privire la metodele moderne de contraceptie si avort in siguranta in conteztul drepturilor sexual – reproductive.

Activitatile principale care urmeaza a fi intreprinse in cadrul acestui proiect sunt urmatoarele:

  • Efectuarea reparatiilor cosmetice in cadrul celor 8 centre de sanatate reproductiva existente in Transnistria, pentru a fi in stare sa asigure calitatea serviciilor prestate de intrerupere a sarcinii, ca model servind centrele-model existente in RM.
  • Asigurarea centrelor cu echipamentul necesar de aspirare vacuum manuala.
  • Instruirea prestatorilor de servicii in ingrijiri comprehensive in avort in conformitate cu recomandarile OMS.
  • Adoptarea standardelor pentru efectuarea intreruperii de sarcina in conditii de siguranta in conformitate cu recomandarile OMS.
  • Crearea si public area materialelor educazionale pentru populatia din Transnistria, dezvoltarea si promovarea unui web-site pe care va fi plasata informatia cu privire la avortul in siguranta si metodele moderne de contraceptie.