Întrebări și răspunsuri (FAQ)

Calculator termen sarcina
Indicați și
a ultimei menstruații
 


Este o metodă nechirurgicală de întrerupere a sarcinii nedorite, recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătății, ca fiind eficientă şi fără de riscuri. Avortul medicamentos este o procedură în care se folosesc pastile pentru inducerea unui avort spontan. Pastilele pot fi luate într-o unitate medicală, dar majoritatea femeilor preferă să le ia la domiciliu. Studiile au demonstrat siguranța luării lor la domiciliu.

Această metodă constă din două etape: în prima etapă se administrează preparatul Mifepriston, care împiedică dezvoltarea de mai departe a oului fetal, în cea de a două – se administrează pastilele de Misoprostol, ce provoacă contracții uterine şi expulzia de sine stătătoare a sarcinii.
Avortul medicamentos este foarte eficient. Eficacitatea metodei constituie în mediu 95-98% şi depinde de regimul corect de administrare a pastilelor pentru avortul medicamentos şi de termenul sarcinii.

Avortul medicamentos este foarte sigur. Riscul de complicații, precum sângerarea puternică sau infecția sunt foarte rare. Extrem de rar se întâmplă ca femeile să aibă nevoie de internare în spital pentru tratament sau să aibă nevoie de o transfuzie de sânge după avortul medicamentos. În unele cazuri se pot dezvolta unele din următoarele reacții adverse la medicamente, așa ca greaţa, voma, durerile de cap, diareea, febra, dar toate acestea sunt de scurtă durată, trec de la sine și nu necesită tratament special.

Avortul medicamentos nu lasă nici o consecință, care v-ar pune sănătate reproductivă în pericol!
Pentru a beneficia de un avort medicamentos în persoană, trebuie să mergeți la o instituție medicală care prestează servicii de avort ca să faceți o consultație și să primiți o consiliere la medic. Dacă sunteți eligibilă prestatorul vă va oferi medicamentele sau prescripția medicală pentru a accesa medicamentele la farmacie.

Un avort medicamentos prin telemedicină implică aceleași etape, dar prestatorul vă consiliază prin videoconferință, folosind internetul. Apoi pastilele pentru avort pot fi accesate la o farmacie din localitate sau vă pot fi expediate prin poștă.
 1. După ce ați confirmat sarcina cu ajutorul unui test, veți primi consilierea și consultația unui medic ginecolog, specializat în avortul medicamentos la telefon sau prin intermediul unei videoconferințe.
 2. Mai apoi veți accesa medicamentele la o farmacie din localitate, pe baza prescripției medicale expediate prin telefon. În lipsa farmaciei in localitate – vă putem expedia pachetul cu medicamente prin poștă. În timpul procesului, veți putea oricând să contactați medicul dacă aveți întrebări sau ceva vă alarmează.
 3. Evaluarea succesului procedurii va avea loc o săptămână mai târziu prin intermediul telefonului sau videoconferinței, pe baza unor întrebări.
 4. Peste 4 săptămâni veți repeta testul de sarcina pentru o ultima evaluare a completării avortului.
Avortul medicamentos prin telemedicină este la fel de sigur precum un avort medicamentos cu consilierea de către medic în persoană. Siguranța serviciului este demonstrată prin rezultatelor studiilor petrecute. De exemplu un model de telemedicină, care furnizează avort medicamentos numit TelAbortion, realizat de Gynuity Health Projects, este în derulare în prezent în Statele Unite cu rezultate promițătoare. Datele pentru 171 de femei au demonstrat o rată înaltă a eficacității (94%). Doar 2 adresări la urgență au avut loc în perioada de raportare și s-a stabilit că ele ar fi avut loc și dacă avorturile ar fi fost prestate în persoană. Marea majoritate a femeilor au raportat că serviciul a foarte satisfăcător sau satisfăcător, 86% au declarat că ar prefera TelAbortion în caz de întreruperea unei alte sarcini în viitor, iar 96% au spus că ar recomanda unui prieten sau membru al familiei să apeleze la avort prin telemedicină.

De asemenea, organizația internațională Women help Women oferă servicii de avort prin telemedicină de mulți ani, și ajută astfel femeilor din țările în care ele nu au acces la acest serviciu.

Prin urmare, dacă urmați instrucțiunile, acest serviciu va fi la fel de eficient și sigur.
Da. Informațiile furnizate de dvs. prestatorilor vor fi stocate în siguranță. Veți obține un număr de codificare, prin intermediul căruia vă vom putea identifica. Nici o informație personală despre dvs. nu va fi împărtășită nimănui în afara echipei noastre.
Avortul medicamentos prin telemedicină are mai multe avantaje potențiale față de un avort efectuat în persoană:
 • Nu trebuie să mergeți personal la o instituție medicală, ceea ce face procesul mai convenabil și mai puțin costisitor: nu aveți nevoie de bani pentru deplasarea la clinică. Nu trebuie să lipsiți de la serviciu, sau să găsiți cu cine să lăsați copiii.
 • De asemenea, vă puteți programa pentru consilierea prin videoconferință atunci când vă este comod, la data și ora când doriți dvs. Programarea ar putea fi mai repede decât dacă ați merge la o instituție medicală. Aceasta crește eficacitatea procedurii, ea fiind mai eficientă când este efectuată mai devreme în sarcină.
 • Un avort medicamentos prin telemedicină e mai privat, deoarece veți contacta numai cu o singură persoană - medicul dvs, pe pot parcursul procesului.
Pentru a fi eligibilă pentru avort medicamentos prin telemedicină, va trebui să întruniți toate criteriile ca pentru un avort medicamentos în persoană. Acestea includ:
 1. Sarcina nedorită și dorința benevolă de a o întrerupe prin avort medicamentos.
 2. Termenul de sarcină mai mic sau egal cu 9 săptămâni.
 3. Lipsa oricărei contraindicații:
  • Alergie la mifeprison, misoprostol
  • Anemie severă sau porfirie ereditară
  • Dereglări de coagularea, formarea cheagurilor în vase, sau sângerări neobișnuite
  • Insuficiență hepatică/suprarenală cronică
  • Sarcină ectopică
  • Boală gravă de inimă sau probleme cardiovasculare
  • O maladie care necesită tratament cu hormoni
 4. Dacă aveți un dispozitiv intrauterin el va trebui extras în prealabil.
Telefon, tabletă sau computer cu:
 • conexiune la internet
 • cameră web
 • microfon
Acest proiect este realizat de Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproducerii (CIDSR), cu suportul organizației Grand Challenges Canada în cadrul unui program intitulat Options for Pregnancy Termination (OPTions) Innovation Initiative (the “OPTions Initiative”). Centrul a coordonat introducerea în Moldova al avortului prin aspirarea vacuum-manuală și metoda avortului medicamentos.

Proiectul a fost aprobat de Comitetul Național de Expertiză Etică a Studiului Clinic al MSMPS al RM în cadrul ședinței din 30.10.2019 (Nr 754).
Din echipa medicală a proiectului fac parte medici obstetricieni- ginecologi cu o vastă experiență în domeniul avortului sigur, care au fost instruiți în Franța în avortul medicamentos, și au o competență înaltă atât în acordarea serviciului pacientelor, cât și în activitățile de instruire și educare în acest domeniu.

Rodica Comendant
Director CIDSR
Obstetrician – ginecolog, dr. ş.m., conferenţiar universitar
Coordonatoarea Dezvoltării Programului Naţional în sănătatea și drepturile sexuale și reproductive al RM
Coordonator regional, FIGO
Consultant, Gynuity Health Projects, SUA
Consultant OMS în avortul sigur

Stelian Hodorogea
Vice-director CIDSR
Obstetrician-ginecolog, dr. ş.m., conferenţiar universitar
Consultant OMS în maternitate fără risc

Irina Sagaidac
Obstetrician-ginecolog, dr. ş.m., asistent universitar
Costul serviciului de avort medicamentos va depinde de mai mulți factori, unele categorii de femei vor putea primi serviciul gratuit (femei cu starea financiară precară, din familii social-vulnerabile și fete sub 18 ani).
Dacă veți rămâne mulțumită de serviciile noastre și veți dori să susțineți activitățile noastre în continuare, puteți să faceți o donație, accesând următorul link: https://www.cidsr.md/sustineti-ne/.
Ca să vă convingeți că vi se potrivește metoda, după ce evaluați eligibilitatea, sunați-ne la telefon fix – 022355072, telefon mobil – 060903782, linie fierbinte - 080008808 sau adresa de email – cidsr2012@gmail.com.