Metoda amenoreei de lactație

Ce este metoda amenoreei de lactație?

  • O metodă temporară de planificare familială bazată pe efectul natural al alăptării asupra fertilităţii. („De lactaţie” înseamnă legată de alăptare. „Amenoree” înseamnă lipsa sângerării lunare.)
  • Metoda amenoreei de lactaţie (MAL) necesită 3 condiţii. Toate 3 trebuie îndeplinite simultan:

– Sângerarea lunară a mamei nu a revenit
– Copilul este alăptat integral sau aproape integral şi este hrănit frecvent, ziua şi noaptea
– Copilul are vârsta mai mică de 6 luni

  • „Alăptarea integrală” include atât alăptarea exclusivă (copilul nu primeşte niciun alt lichid sau aliment, nici măcar apă, în completarea laptelui matern) cât şi alăptarea aproape exclusivă (copilul primeşte vitamine, apă, suc natural sau alţi nutrienţi din când în când, în completarea laptelui matern).
  • „Alăptarea aproape integrală” înseamnă că sugarul primeşte o cantitate oarecare de lichid sau hrană în completarea laptelui matern, dar majoritatea meselor (mai mult de trei sferturi din toate mesele) sunt cu lapte matern.
  • Acţionează, în principal, prin prevenirea eliberării ovulelor din ovare (a ovulaţiei). Alăptarea frecventă previne temporar eliberarea hormonilor naturali care declanşează ovulaţia.
Cât de eficientă este?

Eficienţa depinde de utilizatoare: Riscul de sarcină este cel mai mare atunci când o femeie nu îşi poate alăpta copilul integral sau aproape integral.

  •  În cadrul utilizării obişnuite, aproximativ 2 sarcini la 100 femei care utilizează MAL în primele 6 luni după naştere. Aceasta înseamnă că, din 100 de femei care utilizează MAL, 98 nu vor rămâne însărcinate.
  • Când este utilizată corect, mai puţin de o sarcină la 100 femei care utilizează MAL în primele 6 luni după naştere.

Revenirea fertilităţii după oprirea utilizării MAL: Depinde de cât de mult continuă femeia să alăpteze
Protecţia împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS): Nu protejează

Efecte secundare, beneficii şi riscuri pentru sănătate

Efecte secundare
Niciunul. Problemele sunt la fel ca în cazul altor femei care alăptează.

Beneficii pentru sănătate

Ajută la protecţia împotriva riscurilor asociate sarcinii

Încurajează cele mai bune modele de alăptare, cu beneficii pentru sănătate atât pentru mamă cât şi pentu copil

Riscuri pentru sănătate
Niciunul.

Cine poate şi cine nu poate utiliza metoda amenoreei de lactație

Toate femeile care alăptează pot utiliza în siguranţă MAL, dar o femeie aflată în următoarele situaţii ar putea dori să ia în considerare alte metode contraceptive:

  • Are infecţie HIV, inclusiv SIDA
  • Foloseşte anumite medicamente pe parcursul alăptării (inclusiv medicamente care  modifică dispoziţia, rezerpină, ergotamină, anti-metaboliţi, cyclosporină, doze mari de corticosteroizi, bromocriptină, medicamente radioactive, litiu şi anumite anticoagulante)
  • Nou-născutul are o afecţiune care îngreunează alăptarea (inclusiv dacă este subponderal sau prematur şi are nevoie de asistenţă neo-natală intensivă, incapabil să digere mâncarea în mod normal sau are deformări ale gurii, mandibulei sau palatului)
Corectarea miturilor

Metoda amenoreei de lactaţie:

  • Este foarte eficientă atunci când o femeie îndeplineşte toate cele 3 criterii ale MAL.
  • Este la fel de eficientă în rândul femeilor grase sau slabe.
  • Poate fi folosită de femei cu alimentaţie normală. Nu sunt necesare alimente speciale.
  • Poate fi utilizată timp de 6 luni întregi, fără a fi nevoie de alimente suplimentare. Laptele mamei singur poate hrăni complet un copil în primele 6 luni de viaţă. De fapt, este alimentul ideal pentru această perioadă din viaţa unui copil.
  • Poate fi utilizată timp de 6 luni fără grija că femeia va rămâne fără lapte. Laptele va fi produs continuu timp de 6 luni şi mai mult, ca răspuns la suptul copilului sau mulgerea laptelui de către mamă.
Managementul problemelor

Probleme cu utilizarea

  • Problemele legate de alăptare sau de MAL afectează satisfacţia femeilor şi utilizarea metodei. Dacă clienta declară că are orice probleme, ascultaţi-i îngrijorările, sfătuiţi-o şi trataţi-o, dacă este cazul.
  • Oferiţi-vă să ajutaţi clienta să aleagă altă metodă – acum, dacă doreşte sau dacă problemele nu pot fi rezolvate.
Întrebări şi răspunsuri despre metoda amenoreei de lactaţie

1. Poate fi MAL o metodă eficientă de planificare familială?
Da. MAL este foarte eficientă dacă femeii nu i-a revenit sângerarea lunară, alăptează integral sau aproape integral, iar copilul ei este mai mic de 6 luni.

2. Când ar trebui o mamă să înceapă să-i dea copilului ei alte alimente, în afara laptelui matern?
Ideal, când copilul are vârsta de 6 luni. Împreună cu alte alimente, laptele matern ar trebui să fie o parte majoră din dieta copilului şi după vârsta de 6 luni sau până mai târziu.

3. Pot femeile să utilizeze MAL dacă lucrează departe de casă?
Da. Femeile care îşi pot ţine copiii cu ele la serviciu sau în apropiere şi pot alăpta frecvent se pot baza pe MAL, atât timp cât îndeplinesc toate cele 3 criterii pentru MAL. Femeile care sunt despărţite de copiii lor, pot utiliza MAL dacă alăptările sunt spaţiate la mai puţin de 4 ore. De asemenea, femeile îşi pot mulge laptele cel puţin odată la 4 ore, dar ratele sarcinii pot fi puţin mai mari pentru femeile care sunt separate de copiii lor. Studiul care a evaluat utilizarea MAL în rândul femeilor care lucrează a estimat o rată de 5 sarcini la 100 de femei pe  parcursul primelor 6 luni după naştere, în comparaţie cu aproximativ 2 sarcini la 100 de femei în utilizarea obişnuită a MAL.

4. Ce este de făcut dacă o femeie află că are HIV pe parcursul utilizării MAL? Poate continua alăptarea şi utilizarea MAL?
Dacă o femeie este recent infectată cu HIV, riscul de transmitere prin alăptare este mult mai mare decât dacă a fost infectată mai demult, deoarece în corpul ei se află un număr mult mai mare de HIV. Totuşi, recomandarea pentru alăptare este la fel ca pentru alte femei infectate HIV. Dacă alimentaţia de substituţie este acceptabilă, posibilă, disponibilă, sustenabilă şi sigură, ar trebui sfătuită că, cu o astfel de alimentaţie de substituţie, copilul ei nu va fi supus niciunui risc de infecţie HIV prin alăptare. Dacă alimentaţia de substituţie nu poate îndeplini aceste 5 criterii, ea trebuie să alăpteze exclusiv în primele 6 luni. Astfel, ea poate continua să se bazeze pe MAL. Dacă alege să întrerupă alăptarea, trebuie să o întrerupă complet pe parcursul unei perioade de la 2 zile la 3 săptămâni. După 6 luni, laptele matern singur nu mai este suficient din punct de vedere nutritiv pentru copil şi trebuie să schimbe MAL cu o altă metodă contraceptivă.

Unde va adresați

Pentru o consultație în planificarea familială:

  • Adresați-vă medicului de familie din cadrul instituției medicale din raionul Dvs de reședință (vezi aici). ATENȚIE: daca aparțineți unuia din grupurile social-vulnerabile (vezi aici) puteți beneficia de contraceptive gratuite!
  • Adresați-vă la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor
  • Telefonați la Linia Fierbinte a CIDSR (apel gratuit și confidențial) – 0800-088-08
  • Telefonați la CIDSR – 022355072 / 060903782 / 078306973
  • Scrieți la adresa de e-mail CIDSR – cidsr2012@gmail.com