Perioada post-avort, contraceptia

Perioada post-avort:

După ce luaţi misoprostolul, dvs. aţi putea avea: crampe, greţuri, eliminări sanguinolente gen menstruale.
Trebuie să planificaţi ca să vă odihniţi timp de câteva ore.
În caz de senzaţii dureroase puteţi folosi: paracetamol, diclofenac, ketanov.

Trebuie de adresat imediat la medic dacă:

 1. au apărut dureri puternice în abdomen;
 2. aveţi febră peste 38C, care persistă mai mult de 24 ore, frisoane (friguri);
 3. aveţi o sângerare prea puternică – se elimină cheaguri mari de sânge sau sunteţi nevoită să folosiţi peste 2 pachete igienice timp de 2 ore;
 4. au apărut eliminări vaginale purulente sau cu miros neplăcut;
 5. aveţi slăbiciuni puternice, aţi pierdut cunoştinţa (leşin), aveţi respiraţie îngreuiată;
 6. menstruaţia nu a apărut după 4 – 8 săptămâni după procedură.

 

 • călăuză la domiciliu după întreruperea sarcinii prin metoda aspiraţiei vacuum electrice sau manuale

După întreruperea sarcinii, timp de 2 săptămâni, este normal să aveţi dureri sub formă de spasme în partea inferioară a abdomenului şi o sângerarea uşoară.
Majoritatea femeilor puteţi reveni la activităţile lor obişnuite practic imediat după aspiraţie.
Puteţi deveni gravidă imediat după avort, fără ca să apară o menstruaţie. Din aceste considerente este foarte important să folosiţi o metodă eficientă de contracepţie.
Este foarte bine dacă veţi reveni la medic pentru un control de rutină peste 2 – 3 săptămâni după avort.

Trebuie de adresat imediat la medic dacă:

 1. au apărut dureri puternice în abdomen;
 2. aveţi febră peste 380C, frisoane (friguri);
 3. aveţi o sângerare prea puternică – se elimină cheaguri mari de sânge sau eşti nevoită să foloseşti peste 2 pachete igienice timp de 2 ore;
 4. au apărut eliminări vaginale purulente sau cu miros neplăcut;
 5. aveţi slăbiciuni puternice, ţi-ai pierdut cunoştinţa (leşin), ai respiraţie îngreuiată;
 6. menstruaţia nu a apărut după 4 – 8 săptămâni de la procedură.

 

Metode de contraceptie

Astăzi variate opţiuni de contracepţie sunt disponibile. Alegerea e dificilă.Această listă vă poate ajuta să decideţi care metodă e cea mai potrivită pentru stilul Dumneavoastră de viaţă. Studiaţi cu atenţie această informaţie.
Împreună cu medicul veţi putea alege metoda cea mai potrivită!

AICI veți găsi informații detaliate despre toate metodele de contracepție, menționate mai jos.

Contraceptive hormonale

Contraceptivele hormonale acţionează prin prevenirea eliberării ovulului din ovar şi crează un mediu nefavorabil pentru spermă. Majoritatea femeilor cunosc contracepţia cu pastile hormonale, acum însă sunt accesibile şi alte metode hormonale de contracepţie.

Contraceptive hormonale. Contraceptive orale. Contraceptive injectabile. Dispozitiv intrauterin cu hormoni, cu progestine.
Care este eficienţa acestei metode? 99% eficacitate. 99% eficacitate. 99% eficacitate.
Cîte opţiuni sunt disponibile? Sunt disponibile variate pastile contraceptive în diverse doze. În prezent există 2 opţiuni: injectare lunară sau fiecare 3 luni. În prezent este disponibil numai 1 dispozitiv intrauterin cu progestine – Mirena.
Cît de frecvent e necesar s-o utilizez? Trebuie să luaţi pastila în fiecare zi, aproximativ la aceeaşi oră. Primiţi o injecţie lunară sau fiecare 3 luni. Durata prevăzută a utilizării este pînă la 5 ani
Există condiţii speciale pentru utilizarea acestei metode? Această metodă nu necesită condiţii speciale pentru utilizare. Această metodă nu  necesită condiţii speciale pentru utilizare. Această metodă nu necesită condiţii speciale pentru utilizare.
Cît de repede pot deveni gravidă după suspendarea contracepţiei? După întreruperea utilizării acestei metode puteţi deveni însărcinată după cîteva cicluri. Ovulaţia poate întîrzia pînă la 1 an. După întreruperea utilizării acestei metode, fertilitatea se poate restabili pe parcursul 1 an.
E necesară sau nu consultaţia specialistului pentru a utiliza această metodă de contracepţie? Da.Veţi necesita instrucţiune pentru utilizarea corectă a pastilelor. Da.Injecţia e administrată de medic. Da.Medicul aplică şi înlătură dispozitivul intrauterin.
Vă poate sau nu proteja împotriva bolilor sexual transmisibile, HIV-Sida această metodă? Nu. Nu. Nu.
Cînd poate fi începută utilizarea după un avort (chirurgical sau medicamentos)? Imediat. Imediat. Imediat.

Contraceptivele nehormonale

Contraceptivele nehormonale previn sarcina, asigură o barieră pentru spermă, sau influenţează mobilitatea spermatozoizilor şi crează un mediu neospitalier pentru spermă. Această metodă nu prevede utilizarea hormonilor, deci ciclul menstrual natural nu va fi influenţat.

Contraceptive nehormonale. Prezervativul. Dispozitiv intrauterin. Spermicide (Farmatex) Metode permanente
Sterilizarea chirurgicala
Care este eficienţa acestei metode? 97% eficacitate. 99% eficacitate. 94% eficacitate- utilizată paralel cu bariera vaginala, eficienţa creşte. Eficienţa mai mult de 99%.
Cîte opţiuni sunt disponibile? Există variate tipuri, culori, mărimi, materiale si texturi. În prezent este disponibil dispozitivul intrauterin cu Cupru, în formă de T sau „umbrelă”. Există variate spermicide în formă de spumă, jeleu, cremă şi supozitorii vaginale. Pentru femei este ligaturarea trompelor; pentru bărbaţi-vasectomia.
Cît de frecvent e necesar s-o utilizez? De fiecare dată cînd aveţi relaţii sexuale trebuie folosit unul nou. După aplicarea dispozitivului în uter, el poate fi purtat pîna la 10 ani. Trebuie utilizat de fiecare dată cînd aveţi sex. Această procedură este permanentă si ireversibilă.
Există conditii speciale pentru utilizarea acestei metode? Trebuie aplicat cînd penisul este în erecţie. Poate provoca o uşoară întrerupere înainte de sex. Această metodă nu necesită condiţii speciale pentru utilizare. Trebuie aplicat nu mai mult de 1 oră înainte de sex. Această metodă nu necesită conditii speciale pentru utilizare.
Cît de repede pot deveni gravidă după suspendarea contracepţiei? Făra acest dispozitiv sarcina survine imediat. După întreruperea utilizării acestei metode, fertilitatea se poate restabili timp de 1 luna. Făra acest dispozitiv sarcina poate să survină imediat. Nu veţi mai fi în stare să deveniţi însarcinată.
E necesară sau nu consultaţia specialistului pentru a utiliza această metodă de contracepţie? Nu, dar e recomandabil să-i spuneţi medicului că planificaţi să utilizaţi prezervativul. Medicul aplică, înlatură si verifică dispozitivul intrauterin. Vorbiţi cu medicul. S-ar putea să vi se propună o metodă contraceptivă adăugatoare. Această procedură este efectuată de medic în clinicele ginecologice.
Vă poate sau nu proteja împotriva bolilor sexual transmisibile, HIV-Sida această metodă? Da. Nu. Parţial. Nu.
Cînd poate fi începută utilizarea după un avort (chirurgical sau medicamentos)? Imediat. În ziua aspirării sau la 2 săptămîni cînd femeia vine la un control. Imediat. Imediat.